About

XS2Chat vertegenwoordigt een netwerk van websites, die ieder een hun eigen manier bijdragen aan de universele doelstelling om ervaring van "chatten" in alle vormen "toegankelijker" en "plezieriger" te maken.

In dit document is iets te vinden over de geschiedenis: hoe XS2Chat tot stand kwam, de ontwikkelingen haar inhaalden en er een punt gezet moest worden. En natuurlijk: hoe het een en ander uiteindelijk definitief zijn plekje vond.

Erfenis

XS2Chat vindt haar wortels in het jaar 2000 en is het product van de muur van desinteresse waartegen de oprichters van XS2Chat aanliepen bij "gewoon gezellig chatten".

Chatten voor het grote publiek vond op dat moment voornamelijk plaats via een programma in een website: een java gebaseerde chatbox. Deze toegankelijke vorm van "realtime" met elkaar "praten" vormde de kern van communities, waar een chatbox tegenwoordig veel meer ter ondersteuning van een community dient als "stamkroeg" voor de vaste bezoekers.

Het "probleem" toen was vaak dan ook dat men wel een chat-platform bood, maar niets meer of minder dan dat. Er werd weinig gedaan om de leden van de community te ondersteunen in leuke initiatieven. Voor de oprichters van XS2Chat was dat uiteindelijk één van de belangrijkste redenen om zélf een community op te richten.

Het concept om de gebruiker méér te bieden dan alleen een chat-platform kwam tot uiting in de ontwikkeling van onderdelen die de bezoekers meer mogelijkheden boden dan het assortiment wat tot dan toe de standaard was: "chatten, gastenboek en fotoboek". XS2Chat was de eerste chatcommunities die haar bezoekers ook een forum bood als extra discussieplatform, gepersonaliseerde inlogpagina's voor de vaste bezoekers en externe diensten zoals het Chatwoordenboek en MyMood.

Het concept was een succes en al snel was XS2Chat "de grootste onder de kleintjes". Maar ondanks dat vele bezoekers uren, dagen, weken en zelfs maanden veel plezier aan XS2Chat beleefden, werd ook het concept van XS2Chat ingehaald door de alsmaar voortsnellende ontwikkelingen. Met de opkomst van oa. MSN messenger en CU2(-achtige) website's, nam de behoefte aan een chatbox als ontmoetingsplaats of digitale stamkroeg steeds verder af.

De crew van dat moment kwam voor de keuze te staan om XS2Chat om te vormen of een punt te zetten; en voor het laatste werd na lang twijfelen besloten.

XS2Chat als "Netwerk"

Nadat dat de community XS2Chat met een open brief in december 2003 ophield te bestaan, bleven een aantal zelfstandige onderdelen in stand en deze behielden hun plekje binnen de faciliteiten van XS2Chat - waarmee feitelijk een onzichtbaar met elkaar verbonden netwerk van websites was geboren.

Om de gebruikte faciliteiten in stand te houden en de naam en het concept te beschermen, werd door een aantal van de crewleden gezocht naar middelen om die in stand te houden. Uiteindelijk werden die ook gevonden.

Als eerbetoon aan iedereen die daaraan bijdraagt of in het verleden heeft bijgedragen, worden websites die van dit netwerk onderdeel uitmaken tot op de dag als zodanig gepubliceerd. Deze geschiedenis maakt daar onderdeel van uit: een herinnering die zich stevig in de harten van zowel crewleden als bezoekers heeft genesteld.

XS2Chat bestond als community van 23 mei 2000 tot 27 december 2003.